top of page
olijven hand.jpg

Olijfolie

Olijfolie ontstaat door het persen van vruchtvlees en de pitten van de olijf.
 

Olijfolie is verkrijgbaar in verschillende soorten:

  • Olijfolie van eerste persing (Vierge): Hierbij is sprake van de mechanische methode, wat wil zeggen dat er alleen met druk geperst is. Er is niets verhit en er zijn geen andere middelen gebruikt.  Een bijzondere vorm hiervan is extra olijfolie van eerste persing: de duurste kwaliteit olijfolie met de meest uitgesproken smaak. Dit staat ook bekend als Extra Vierge olijfolie.

  • Geraffineerde olijfolie: Olijfolie verkregen door raffinering van olijfolie van eerste persing. Bij raffinage worden onzuiverheden uit de olie gehaald, door verhitting en afkoeling. Daarbij gaat ook wat van de smaak verloren.

  • Olijfolie: De gewone olijfolie heeft een neutraler smaak dan de duurdere kwaliteiten. Deze olijfolie is een mengsel van geraffineerde olijfolie en olijfolie van eerste persing. 

  • Olie uit afvallen van olijven: Hiervoor worden olijven gebruikt die niet door de eerste kwaliteitsselectie zijn gekomen door formaat, beschadigingen of omdat ze te rijp zijn. Deze olie is vaak van mindere kwaliteit, maar kan door de bewerking wel dezelfde eigenschappen hebben als de bovenstaande soorten. 

Welke soort olie het is, is te meten en te proeven. Vierge en vooral Extra Vierge olie hebben geen smaakafwijkingen, hebben een lagere zuurtegraad (uitgedrukt in gehalte vrije vetzuren) en proeven fruitiger.

​

De meeste olijfolie komt uit landen aan de Middellandse Zee, zoals Spanje, Italië, Griekenland, Portugal, Frankrijk, Tunesië, Turkije, Syrië en Marokko.

​

Een olijfboom produceert 5 tot 10 kilo olijven per jaar. Dat is voldoende voor 1 tot 2 liter olijfolie. 90% van de olijven wordt gebruikt voor de productie van olijfolie.

De olijven worden 24 uur na de oogst geperst. Uit zowel het vruchtvlees en de pitten van de olijf komt olie. Het vruchtvlees bevat 30-50% olie, de pitten 5%. De olijfolieperserij maakt olijfolie van verschillende kwaliteiten en met verschillende zuiverheid. Na het persen ontstaat een olijfpasta. Door deze voorzichtig te kneden scheidt de olie zich af. Vervolgens gaat deze olie in de centrifuge om het water van de olie te scheiden. De laatste stap bestaat uit het filteren en bottelen van de olie.

​

Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor frituren. Op deze temperatuur kunnen schadelijke stoffen, zoals PAK's, ontstaan. Hoe vaker of langer extra vierge olijfolie wordt verhit, hoe meer PAK's worden gevormd.

VAFIS OLIE

​

De olijfgaarden van Phaestos, in de vallei van Messara op Kreta, Griekenland, zijn een levende mythe: daar is ons thuis, een gezegend oud land waar de mens nooit heeft opgehouden de olijfboom te cultiveren en olijfolie te produceren, door de eeuwen heen het essentiële voedsel van ons volk.

Onze familie teelt en produceert al meer dan een eeuw olijfolie met een blijvend enthousiasme en een diepgeworteld gevoel voor zorg en respect voor de olijfboom en zijn vruchten. Deze eeuwenlange relatie met de olijfboom en de olijfolie heeft ons begiftigd met kennis en vaardigheden en een diep inzicht dat op natuurlijke wijze van onze grootvaders op de kleinkinderen is overgegaan.

Bij Vafis Olive Oil geloven we in ondernemende extravertheid. Wij zijn er vast van overtuigd dat onze unieke kwaliteitsolijfolie via goed georganiseerde partnerschappen overal ter wereld kan worden bereikt.

Wij brengen deze overtuiging in de praktijk: wij zijn een Kretenzisch familiebedrijf, maar onze producten hebben reeds in verschillende landen van Europa en de VS een aandeel van het consumentenpubliek veroverd. Maar daar willen we het niet bij laten, we zijn voortdurend bezig met verbeteren, experimenteren en het succesvol uitbreiden van het assortiment van onze olijfoliën, we nemen deel aan internationale tentoonstellingen en winnen prijzen.

Producten: Producten
bottom of page